Online magazine

Wimpel kopen is een must voor koningsdag

Wimpel kopen is een must voor koningsdag

Het is medio april en koningsdag staat voor de deur. Heb je al een vlag?  Dan moet je daarnaast ook nog een wimpel kopen! Een vlag zonder wimpel is namelijk maar een kaal ding. De meeste mensen weten niet waar een wimpel voor staat, dus ik zal jullie kennis even opfrissen in deze blog.

Wat is een wimpel?

Met vlag en wimpel geslaagd. Dat is de bekendste uitdrukking waarin het woord wimpel voorkomt. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat een wimpel precies is? Een wimpel kopen is natuurlijk zo gedaan, maar het is leuk om te weten waar het eigenlijk vandaan komt.

Volgens Wikipedia is een wimpel: Een smalle strook stof, die aan een vlaggenmast wordt bevestigd en die geheel zelfstandig boven in de mast, of anders direct boven de vlag komt te hangen. De lengte van een wimpel is meestal iets groter dan de diagonaal van de vlag die doorgaans aan de mast wappert. Wimpels komen in verschillende kleuren. Maar de meest bekendste wimpel in Nederland is toch wel de oranje wimpel. Er wordt alleen gevlagd met orange wimpel op verjaardagen van het Koninklijk huis. Dus op koningsdag, verjaardag prinses Beatrix, verjaardag van Koningin Máxima en de verjaardag van kroon-prinses Catharina-Amalia. Snel een wimpel kopen dus!

Oranje wimpel kopen

Een wimpel is een typisch Nederlands fenomeen. Nergens wordt er op zo’n typische manier gebruik van gemaakt als in Nederland. Het vindt zijn oorsprong bij de start van het Verendigd Koningkrijk der Nederlanden om het onderscheid aan te duiden tussen een Nederlandse en een Franse vlag, aangezien die qua kleur zo op elkaar leken.

Daarnaast zijn er wimpels in de kleuren van landen of provinciale vlaggen in de mast naast of zonder de nationale vlag. De Nederlandse provincies hebben ieder ook een eigen wimpel. Een oranje wimpel kopen hoeft dus niet persé. Je kan dus ook een provinciale wimpel kopen. Daar hoef je niet perse nationalistisch voor te zijn. Het is leuk om je betrokken te voelen bij je land of je provincie. Dan voel je je deel uitmaken van een groter geheel en dat is iets wat elk mens intrinsiek wil.

Zo, nu heb je genoeg reden tot het overgaan van een wimpel kopen. Er zijn online genoeg mogelijkheden te vinden waar je een wimpel kopen kan. Ze komen in allerlei soorten en maten, maar vergeet vooral de oranje niet!