Prettypure.nl

Tips om zelf je laminaat te leggen

Laminaat leggen, het is een flinke klus. Misschien heb jij het geluk met een handige vent die dat binnen 3 tellen gedaan heeft, maar anders moet je het toch echt zelf gaan doen. Hier even de stappen op de juiste volgorde waardoor het wellicht makkelijker wordt om dit zo snel mogelijk geregeld te hebben.

De ondervloer

Voordat je laminaat gaat leggen is het belangrijk dat de juiste ondervloer erin ligt. Vele raken erg enthousiast en willen gelijk beginnen met het laminaat en vergeten daardoor de ondervloer, terwijl dit een van de belangrijkste onderdelen is. Let bij het aanschaffen van de ondervloer op vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en de mate van de geluidsdemping. Hou er ook rekening mee op welke verdieping je het laminaat wil gaan leggen en daarbij dus ook de ondervloer. Woon je op de begane grond, dan is vochtdichtheid een belangrijk punt om rekening mee te houden. Heb je onderburen en wil je de onderburen tevreden houden, kijk dan vooral naar de geluidsdemping van de ondervloer. Dit zijn allerlei kleine puntjes waar je op kunt letten.

De voorbereiding

Zorg voor een goede voorbereiding. Des te sneller kan je gaan beginnen met het laminaat. Meet de ruimte op, zorg voor extra vierkante meters om misverstanden te voorkomen en zorg voor extra materiaal. Stel je komt te kort door een meetfoutje of omdat het de eerste keer met leggen even niet zo soepel ging, heb je altijd extra laminaat over en kan je in 1x door zonder allerlei onnodige pauzes.

En beginnen maar

Als de ondervloer ligt en de voorbereidingen geregeld zijn, is het tijd om te beginnen met het leggen van het laminaat. De eerste twee banen zijn de basis voor de hele kamer. Daarom is het belangrijk om te weten dat je de tijd ervoor neemt zodat ze perfect liggen. Zodra die twee banen er eenmaal liggen, wordt het klusje alleen maar makkelijker. Begin het leggen van het laminaat in een hoek. Kijk ook even wat de ingewikkelde hoeken zijn van de kamer, bijvoorbeeld leidingen. Als dit erop zit, maak je het je alleen maar makkelijker.

Daarna is het een kwestie van door blijven gaan. Van de eerste banen naar de overige banen, en door. Als je bij je laatste baan bent aangekomen, moet je geluk hebben dat de laatste ook precies past. Laten we er maar vanuit gaan dat dat zo is, anders moet je hem nog even op maat maken.

Exit mobile version