Online magazine

Prenatale vaderschapstest voor meer zekerheid

Prenatale vaderschapstest voor meer zekerheid

Het vaderschap… hele oorlogen zijn er over gevoerd. Want wie de moeder is, is over het algemeen direct duidelijk. Maar de vader? Dat kan nog wel eens een verrassing zijn. Wil je voor de geboorte van je kindje zeker zijn wie de vader is? Wil je voor de geboorte van een kindje zeker weten of jij de vader bent? Dan is een prenatale vaderschapstest een aanrader. Een prenatale vaderschapstest is een niet invasieve DNA-test. Dat wil zeggen dat er geen operatie of handelingen op het ongeboren kindje nodig zijn om deze test te kunnen uitvoeren. Deze prenatale vaderschapstest zorgt dus niet voor risico’s voor moeder en kind.

Waarom zou je een prenatale vaderschapstest laten uitvoeren?

Wanneer je vader denkt te worden, maar achteraf blijkt het kindje toch niet van jou te zijn, dan doet dat zeer. Heb je twijfels over je relatie of zijn er andere omstandigheden waardoor je partner misschien niet jouw kindje draagt, dan kun je samen een prenatale vaderschapstest laten doen. Dit kun je niet achter de rug van je partner om laten doen. Van de moeder wordt namelijk bloed afgenomen en van de (potentiële) vader wangslijmvlies. Een prenatale vaderschapstest doe je dus samen. Je weet dan al snel of jij de vader bent en of je verantwoordelijkheden hebt ten opzichte van het kindje en de moeder. De test kan al vanaf 9 weken zwangerschap worden afgenomen. Ook dat is geruststellend, je hebt dan nog voldoende tijd om de consequenties te overzien.

Een prenatale vaderschapstest kan belangrijk zijn voor de rechtsgang

In het verschrikkelijke geval dat je verkracht bent en daardoor zwanger bent geworden is het natuurlijk extra belangrijk om aan te kunnen tonen wie de vader is. Over het algemeen zal de prenatale vaderschapstest worden afgenomen door de onderzoekers van jouw zaak. Het kan ook zijn dat jij zwanger bent geraakt nadat jij en je partner al uit elkaar gegaan zijn. Je partner zal dan zeker willen weten dat hij de vader is voor hij alimentatie gaat betalen. Ook hiervoor is zo’n test ideaal.

Wat zie je in een prenatale vaderschapstest?

Uit een prenatale vaderschapstest valt af te lezen of de donor van het wangslijmvlies daadwerkelijk de vader is. Niets meer en niets minder. Ziektes en erfelijke aandoeningen van het kindje kunnen hiermee niet worden opgespoord. Voor vragen hierover kun je beter naar een gerenommeerd ziekenhuis gaan. Je krijgt dan ook direct de hulp die je eventueel nodig hebt.